Světový fotbal

Analýza hráče › Robin Van Persie

0x Foto, 1x Video, datum 03. 05. 2012, kategorie Světový fotbal, přečteno 3813x
Email facebook twitter del.icio.us LinkedIn Google Bookmarks

V další hráčské analýze se zaměříme na hru, nebo přesněji góly, jednoho z nejlepších útočníků světa - Robina Van Persieho. Ten před nedávnem získal cenu za nejlepšího hráče sezóny anglické Premier League a to podle novinářů i samotných hráčů. Na ukázkách z jeho několika gólů uvidíte, proč je tak výborným střelcem. Zdrojem všech zpracovaných i připravovaných překladů analýz je Youtube kanál TheSoccerEssentials.
(foto: blogs.reuters.com)

Video bohužel nelze přehrát přímo na těchto stránkách, můžete si jej ale samozřejme jednoduše spustit na webu Youtube po kliknutí na odkaz níže...
Otevřít video v novém okně...

Volný překlad

 

1. ÚVODNÍ SLOVA

Čas 0:00
"Děkuji, že se díváte na toto video. Dnes se podíváme na jednoho z nejlepších střelců - Robina Van Persieho."

"Chtěl bych začít tím, že Robin Van Persie je prostě jeden z nejlepších útočných hráčů Světa.  Je skvělý ve hře oběma nohama, jeho vedení míče a zpracování je neuvěřitelné, umí skvěle přihrávat, je výborný tvůrce hry a samozřejmě je skvělý zakončovatel. My se v tomto videu nezaměříme na všechny tyto jeho přednosti, ale na jeho góly. Proto vám ukážu několik jeho branek, které si podrobněji rozebereme a řekneme si proč je v tomto tak úspěšný, co dělá tak dobře a co je příčinou toho, že se trefuje pravidelně."

 

2. PRVNÍ GÓL

Čas 0:53
První ukázka gólu Robina Van Persieho...

Čas 1:57
"První důležitá věc u tohoto gólu je, že si musel pohlídat offsidovou linii. Můžete si všimnout, že je přesně na hranici této linie. Takže první věc, musí mít zvednutou hlavu, dívat se kolem sebe a hlídat si offside. Jestliže neudělá rychlý pohyb s obranou, aby se vyhnul postavení mimo hru, tak v něm zůstane a rozhodčí to odpíská. Ale pokud není přesně s posledním obráncem, pravděpodobně se nedostane do tak výhodné střelecké pozice. Takže jako útočník se musíte umět pohybovat na offsidové hranici. Čím jste lepší a máte víc zkušeností, tak tím lépe této hranice využíváte. Ze začátku se může stávat, že prostě v tom offsidu zůstanete, ale to je v pořádku protože to je postupný proces učení. Čím častěji si snažíte offside pohlídat a pohybovat se přesně na jeho rozhraní, tím víc gólových příležitostí z toho získáte."

"Asi nejdůležitější částí u tohoto gólu je jeho pozice těla. Podívejte se jak si míč přebírá. Není v takové pozici, že by měl tělo nasměrované na hráče, který mu posílá přihrávku. Je postaven do takového směru, že jednak vidí přihrávaný míč a jednak taky vidí do směru, do kterého si míč chce zpracovat a zakončovat. Takže správné natočení těla je velmi důležitá. Vždycky když přebíráte míč, tak přemýšlejte o tom, jestli se vám díky vašemu nasměrování možnosti kam dál hrát objevují nebo naopak mizí."

"A samozřejmě velmi důležitý je jeho první dotek s míčem. Jak jsem už zmínil, pozicí těla je nasměrován do prostoru přihrávky a míč si přebírá jeho vzdálenější nohou, tedy levačkou, ale jeho kvalita prvního doteku je to, co mu dovolí vstřelit gól. Když by byl jeho dotek moc silný, tak by balón ztratil, když by byl moc krátký a míč by mu zůstal blízko nohy, nedokázal by kvalitně vystřelit."

"Nakonec jednoduše golmana přechytračí. Brankář vlastně dělá vše správně, snaží se rychle snížit střelecký úhel, ale protože je Robin Van Persie velmi chytrý a dokáže předvídat věci před tím než se skutečně stanou, tak ví, že nemá moc jiných možností, jak jinak golmana překonat. Když se totiž pokusí vystřelit po zemi, tak golman jeho střelu chytí pravděpodobně buď pomocí rukou nebo jeho nohou, protože vzdálenost mezi oběma je velmi malá, ale protože je dost chytrý tak brankáře přelobuje a to je vlastně jediná možnost v této situaci. Golman si teď může připadat trapně, ale co je důležitější, Robin Van Persie dal gól. Proto příště až budete hodně blízko brankáře, zkuste přemýšlet jak ho přechytračit například tím lobem, někdy je to prostě jediná možnost."

 

3. DRUHÝ GÓL

Čas 3:25
Druhá ukázka gólu Robina Van Persieho...

Čas 3:42
"Ouuu... Nemůžu začít jinak než slovy uznání. Je to neuvěřitelný gól. Začal s míčem na křídle a to, co umožnilo, aby takovou branku mohl vstřelit je jeho rychlost, se kterou míč vede. Kdyby neútočil s takovým odhodláním a takovou rychlostí, možnost vstřelit gól by se neobjevila, obránci by jej obklíčili a on by musel pravděpodobně volit přihrávku dozadu. Ale protože s takovým odhodláním a rychlostí útočí a zároveň mění směry pohybu, vytváří si tím vlastní střeleckou příležitost. Proto, když budete příště útočit nebo se snažit někoho obejít, udělejte to v rychlosti. Nepokoušejte se zastavit a váhat a přidat k tomu ještě nějaké přešlapovačky na místě, raději veďte míč v rychlosti, s odhodláním a s klamnými pohyby."

"Když už se Robin Van Persie dostane do šestnáctky, v jeho hlavě je pouze jediná věc a to je střelba. Jako útočník, musíte mít taky gólový instinkt. Vteřinu, kterou promarníte váháním, je sekunda, za kterou se k vám přiblíží obránce nebo se golman posune do pozice, ve které dokáže lépe vykrýt úhel střely. Proto, když si myslíte, že byste měli vystřelit, prostě vystřelte. Někdy se vám stane, že začnete v danou chvíli moc přemýšlet nad situací a budete se snažit někoho najít méně vhodnou přihrávkou, jakmile se  v takové situace přistihnete, opravte se, připomeňte si, že máte střílet a budete tak dávat víc branek."

"Robin Van Persie dále nevystřelí míč bez toho, aniž by nepřemýšlel nad tím, jak to provede. K tomu využívá své výborné techniky. Jestli chcete dát gól podobným způsobem, musí mít střela velkou razanci, ale také velice dobrou přesnost, což vychází právě z jeho techniky. Ke střele použil vnitřní část kopačky a jakoby se napřáhl vážně velkým obloukem. Můžu vám poradit, jak takovým způsobem střílet, ale dokud nepůjdete ven a nebudete to pravidelně zkoušet a zkoušet, pak toho pouhým shlédnutím tohoto videa nedosáhnete. Ale podívejte se jak ten míč trefuje a zkuste si to sami..."

 

4. TŘETÍ GÓL

Čas 5:52
Třetí ukázka gólu Robina Van Persieho...

Čas 6:00
"Máme tady další neskutečnou trefu. Tato akce začala jeho odhodláním vstřelit gól. Na videu sice nevidíte, jak to přesně vše začalo, ale jsem si docela jistý, že akci nastartoval právě Robin Van Persie, který byl od soupeřovy branky hodně vzdálený. Můžete vidět, že nezůstal stát na místě a hned se snažil dostat do šestnáctky, aby mohl zakončovat a přesto doplňuje útočnou akci trochu později. Ale když na něj centr začne směrovat, je maximálně odhodlaný dostat se před obránce a taky to chce udělat mnohem víc než bránící hráč, tímpádem se před něj i dostane. Kdyby byl obránce víc zarputilý a snažil se stůj co stůj centr ubránit, pravděpodobně by to dokázal, ale protože Robin Van Persie byl víc odhodlaný získat míč a šel jsi tvrdě za tímto cílem, dokázal tento gól uskutečnit."

"Dále můžete vidět, že technika jakou trefil letící míč je ohromující. Za prvé je jasné, že se musel dostat do vzduchu, aby mohl vystřelit z první, ale čeho byste si měli všimnout je, že se takto musel dostat hodně vysoko. Proto prvně musí být dostatečně ohebný, aby to dokázal. Zároveň se snaží udržet jeho koleno nad míčem tak, aby nártem mohl trefit jeho střed a celkový směr tohoto pohybu držet na přímo, ale zároveň směrem do země. Kdyby totiž směroval pohyb kopu spíše do výšky, míč by se dostal vysoko nad branku."


 

5. ČTVRTÝ GÓL

Čas 7:34
Čtvrtá ukázka gólu Robina Van Persieho...

Čas 7:46
"U tohoto záběru v podstatě nevidíte začátek akce, ale Robin Van Persie přebírá míč ještě mimo šestnáctku soupeře a prvního soupeře, kterého obchází, překonává jednoduchou, ale prudkou změnou směru pohybu. Obránce se následně snaží dostat k míči, ale Robin Van Persie si dá mezi míč a obránce tělo a směřuje dopředu. Tímto to ale nekončí, ve stejné rychlosti pokračuje dále a snaží se díky ní překonat další hráče, který se k němu přibližuje. Robin Van Persie vidí, že oba běží stejným směrem, takže znovu prudce změní směr svého pohybu a bránící hráč díky své setrvačnosti na to nedokáže stejně rychle zareagovat. Tím se Robin Van Persiemu otevře nový volný prostor, ze kterého může vystřelit."

"Nyní když se zastavíme v tomto momentu, tak můžete vidět, že se vlastně přesně nedívá, kam střílí. Ale já se vám snažím přece připomínat, ať před svou střelou zvednete hlavu, zvolíte si cíl a až pak vystřelíte, tak co je správně, že? No samozřejmě je správné se nejrpve podívat, kam střílíte, ale protože je Robin Van Persie tak skvělý fotbalista a zakončovatel, tak přesně ví, kde má branku soupeře a kde je roh, do kterého chce střelu poslat. A to je další důvod proč tak často góly dává, nepotřebuje svým střelám dávat příliš velikou sílu, stačí když jim dá potřebnou razanci a díky přesnosti jeho střel, které dokáže do branky zakroutit, s ním tak mají golmani velké problémy."

"Pokud chcete začít dávat víc branek, vážně vám doporučuju podívat se ještě jednou na tento gól a začít dávat přednost přesnosti před sílou střely. Namísto bezmyšlenkovitého kopnutí do míče se snažte spíše vybrat si jeden z rohů branky a do těchto míst taky vystřelit. Uvidíte, že takto budete mnohem víc úspěšní."


 

6. PÁTÝ GÓL

Čas 9:05
Pátá ukázka gólu Robina Van Persieho...

Čas 9:16
"Tato branka je kompletně o technice a ovládání míče. Přihrávka, kterou si Robin Van Persie hrudí zpracovává přichází někde z míst okolo poloviny hřiště. Kdyby bylo jeho zpracování špatné, míč by se od něj odrazil moc daleko a zakončení by mu nevyšlo. Robin Van Persie si ale výborně zpracuje míč přesně tak, jak potřebuje. Abyste to takovým způsobem mohli provést, musíte to samozřejmě trénovat a několikrát podobná zpracování míče vyzkoušet. Po jeho prvním doteku následuje druhý, který je ještě víc neuvěřitelný. Po zpracování si ihned přebírá míč nohou a posouvá si jej do volného prostoru za ním. Kdyby s druhým dotekem provedl pohyb do směru, odkud přihrávka přišla, pravděpodobně by ztratil dobrou gólovou příležitost. Kdyby si zkoušel míč poslat do strany, bránící hráč by mu jej odebral. Ale protože se rychle otočil a míč si pokopl do volného prostoru, dokázal tento gól vstřelit."

"Nakonec mu perfektně vyšla střela pravačkou. Robin Van Persie je levák, ale umí hrát oběma nohama. Pokud chcete být lepšími střelci, musíte umět zakončovat oběma nohama. Jestli nyní patříte mezi hráče, kteří používají k hraní pouze jenom jednu nohu a myslíte si, že k tomu, abyste byli dost dobří vám to bude stačit, pak jste na omylu. Musíte umět hrát oběma, díky tomu si můžete vypracovat mnohem víc příležitostí. Kdyby Robin Van Persie neuměl vystřelit svou druhou nohou, nikdy by tento gól nedal."


 

7. ŠESTÝ GÓL

Čas 10:54
Šestá ukázka gólu Robina Van Persieho...

Čas 11:04
"Tuhle branku mám opravdu hodně rád a to proto, že krásně ukazuje, jak se těžká práce přetaví v úspěch. Pamatujte, že odhodlání a zapálení se vždycky dočká úspěchu. Robin Van Persie by nikdy nevstřelil tento gól, pokud by nebyl hodně odhodlaný dostat se do zakončení. Jestliže se nesnažité víc než obránce dostat míč, jestli se nesnažíte překonat sám sebe, pak moc branek nevstřelíte. Pokud se ale bude za každou cenu snažit dostat do zakončení, garantuju vám, že budete střílet mnohem víc gólů."


 

8. ZÁVĚREČNÁ SLOVA

Čas 11:53
"Prosím hodnoťte a komentujte toto video. Jestli ještě nemáte mou volně stažitelnou fotbalovou příručku, odkaz na ni najdete pod tímto videem. Pokud se chcete opravdu výrazně zlepšovat nebo pokud už čerpáte poznatky z mých videí, ale chtěli byste vědět ještě mnohem víc, určitě vám doporučuju mou další příručku 'Soccer Succes Secrets', kterou také najdete mezi odkazy pod tímto videem. Díky, že jste se dívali a těším se na příště..."


(na chyby v překladu můžete upozornit
e-mailem na info@
fotbaltrojanovice.cz)

 

Všechny epizody této video série

Analýza hráče › Luis Nani

9. Analýza hráče › Luis Nani

Už je to nějaký čas, kdy výjimečný Ronaldo přestoupil z Manchesteru United, kde získal své velké jméno, do Realu Madrid. V tomto díle hráčských analýz sice nebudeme rozebírat tohoto skvělého hráče, ale zaměříme se na jiného, který tak trochu převzal jeho roli a patří mezi nejlepší krajní záložniky, kteří běhají po světových trávnících - Luis Nani. Zdrojem všech zpracovaných i připravovaných překladů analýz je Youtube kanál TheSoccerEssentials.

Analýza hráče › Ronaldinho

8. Analýza hráče › Ronaldinho

Dnešní díl hráčských analýz bude zaměřen na hráče, který tak trochu už zmizel z hlavní fotbalové scény, ale přesto stále patří na top úroveň. Řeč je o Ronaldinhovi, který se ve třiceti letech možná trochu předčasně rozhodl, že se vrátí hrát do své rodné Brazílie. Přestože si Ronaldinho už neudržuje takovou fyzičku a postavu jako před několika lety, kdy byl v nejlepší formě, stále se lze od něho naučit hodně užitečných věcí. Zdrojem všech zpracovaných i připravovaných překladů analýz je Youtube kanál TheSoccerEssentials.

Analýza hráče › Carles Puyol

7. Analýza hráče › Carles Puyol

Válečník na fotbalovém hřišti, bojovník s velkým odhodláním a srdcem vítězit, moderní obránce dnešního fotbalového světa, ikona barcelonského týmu... Tyto všechny přízviska patří hráči, na kterého se zaměříme v dnešním díle hráčských analýzy - Carlese Puyola. Zdrojem všech zpracovaných i připravovaných překladů analýz je Youtube kanál TheSoccerEssentials.

Analýza hráče › Xavier Hernandez

6. Analýza hráče › Xavier Hernandez

V tomto díle hráčských analýz se zaměříme na hru jednoho z aktuálně nejlepších středních záložníků na světě, který má veliký vliv na celkovou hru svého týmu - Xavi Hernandez. Zdrojem všech zpracovaných i připravovaných překladů analýz je Youtube kanál TheSoccerEssentials.

Analýza hráče › Ángel di María

5. Analýza hráče › Ángel di María

Kouzelník s míčem, výborný nahrávač a zakončovatel... To vše zdobí křídelního hráče z Realu Madrid, na kterého se zaměříme v tomto díle hráčské analýzy - Ángel di María. Zdrojem všech zpracovaných i připravovaných překladů analýz je Youtube kanál TheSoccerEssentials.

Analýza hráče › Nemanja Vidič

4. Analýza hráče › Nemanja Vidič

V předchozích díle seriálu hráčských analýz jsme se zaměřili spíše na útočné hráče. Dnes se ale blíže podíváme na hru jednoho z nejlepších středních obránců současnosti - Nemanja Vidiče z Manchesteru United. Zdrojem všech zpracovaných i připravovaných překladů analýz je Youtube kanál TheSoccerEssentials.

Analýza hráče › Robin Van Persie

3. Analýza hráče › Robin Van Persie

V nové hráčské analýze si společně probereme hru, nebo přesněji góly, jednoho z nejlepších útočníků světa - Robina Van Persieho. Ten před nedávnem získal cenu za nejlepšího hráče sezóny anglické Premier League a to podle novinářů i samotných hráčů. Na ukázkách z jeho několika gólů uvidíte, proč je tak výborným střelcem. Zdrojem všech zpracovaných i připravovaných překladů analýz je Youtube kanál TheSoccerEssentials.

Analýza hráče › Andrés Iniesta

2. Analýza hráče › Andrés Iniesta

Nový seriál hráčských analýz na webu fotbaltrojanovice.cz pokračuje analýzou dalšího světového hráče, tentokrát si blíže rozebereme hru Andrése Iniesty z Barcelony. Mezi hlavní přednosti Andrése Iniesty patří první dotek s míčem, efektivní vedení míče a herní inteligence. Zdrojem všech zpracovaných i připravovaných překladů analýz je skvělý Youtube kanál TheSoccerEssentials.

Analýza hráče › Gareth Bale

1. Analýza hráče › Gareth Bale

Na webu fotbaltrojanovice.cz pro vás startuje nový online seriál, který se bude zabývat analýzou hry různých světových hráčů. Dozvíte jak vybraní fotbalisti hrají na svých postech, v čem vynikají a v čem jsou pro svůj tým přínosem a taky se dozvíte, na co se zaměřit, abyste se mohli případně dostat na takovou úroveň jako oni nebo se jí alespoň přiblížit. V prvním díle se zaměříme na mládého a výborného křídelního záložníka Garetha Balea z Tottenhamu Hotspur. Dále se připravují analýzy hráčů jako jsou Andres Iniesta, Cristiano Ronaldo, Xabi Alonso, Luis Nani, Van Persie a dalších. Zdrojem všech připravovaných překladů analýz je skvělý Youtube kanál TheSoccerEssentials.



Další články z kategorie Světový fotbal

Jaro se blíží. Posuň svůj fotbal na vyšší level!
0x Foto, 32x Video, datum 29. 02. 2016, kategorie: Světový fotbal, přečteno 3715x
Rady od profesionálů #část05
0x Foto, 6x Video, datum 23. 03. 2013, kategorie: Světový fotbal, přečteno 4661x
Rady od profesionálů #část04
0x Foto, 6x Video, datum 07. 03. 2013, kategorie: Světový fotbal, přečteno 4480x
Rady od profesionálů #část03
0x Foto, 6x Video, datum 16. 02. 2013, kategorie: Světový fotbal, přečteno 4409x
Rady od profesionálů #část02
0x Foto, 6x Video, datum 02. 02. 2013, kategorie: Světový fotbal, přečteno 4190x
Email facebook twitter del.icio.us LinkedIn Google Bookmarks