Světový fotbal

Co ví Wayne Rooney...

0x Foto, 2x Video, datum 25. 01. 2011, kategorie Světový fotbal, přečteno 3333x
Email facebook twitter del.icio.us LinkedIn Google Bookmarks

V zápase je důležité umět správně načasovat akci nebo střelu na bránu, pokud se to nepovede, je to potom snadná práce pro bránící hráče a brankáře. Rozhodující je taky první dotek s míčem a všechno je samozřejmě o tom si takové věci natrénovat. Podívejte se, co na to říká anglický útočník Wayne Rooney, proč je první dotek tak důležitý, jaký typ střely je vhodnější použít v různých situacích a jak některé speciální střely provést...
(foto: www.guardian.co.uk)



Volný překlad

"Já jsem Wayne Rooney a povím vám, co vím..."

MINULOST
"Hrál jsem pár zápasů za 'Western Approaches' když mi bylo okolo 7 let a potom za 'Copplehouse Colts' když jsem měl 9 let. Potom si mě vyhlédli skauti z Liverpoolu a začal jsem hrát za 'Everton Schoolboys' a z Evertonu jsem se dostal do Manchesteru United."

DOTYK S MÍČEM
"Když sleduješ některého z top hráčů, tak zjistíš, že mají vynikající první dotek s míčem. Jestli máš dobrý první dotek s míčem můžeš si míč dát snadněji do volného prostoru od bránícího hráče a dobře si taky míč před obráncem pokrýt, díky tomu získáš víc času a můžeš tak lépe přemýšlet, co uděláš dál. Když už jsi moc blízko branky a obránců, nemáš dost času na moc dotyků, měl by ses snažit rychle vystřelit."

PŘÍSTUP
"Přístup ke hře je o tom milovat tu hru a bavit se tím když fotbal hraješ. Když jsi mladý hráč, chceš vždycky vyhrávat, ale je to taky o tom, aby ses dokázal zlepšovat. Když hraju snažím se tím bavit, mít s toho radost, ale taky se na to správně koncentrovat. Jsou chvíle, kdy tě třeba nebaví tolik trénovat, ale trénink je na to, aby se s tebe stal dobrý hráč a to si musí každý uvědomit."

NEJLEPŠÍ RADA
"Musíš být připravený na to, že vy jako tým můžete vybojovat míč do protiútoku a když už se dostanete na soupeřovu polovinu musíte ho podržet a využít šance rychlého breaku. Při protiútoku se všichni bránící hráči rychle pohybují a může se naskytnout příležitost, kdy budou obránci rozhození a toho bys měl využít."

ZAKONČOVÁNÍ
"Je to všechno o tom vědět, jaký typ střely v dané situaci použít. Prudké přímé střely jsou vhodnější používat, když jsi docela daleko od brány, někde za hranicí šestnáctky odkud můžeš vstřelit branku, ale důležité je mířit mezi tyče. Pokud jsi uvnitř šestnáctky je lepší použít spíše umístěnou technickou střelu. Pro útočníka je vždycky největší zábavou zakončování a to na to by se útočníci měli hlavně zaměřit taky na tréninku."

"Jestli něco nenatrénuješ, je jasné, že to neuděláš ani v zápase protože to nebudeš mít zažité a když třeba vystřelíš ve špatný moment nebo se ti střela nepovede, brankář to lehce chytí. Proto musíš střelbu procvičovat a potom si budeš v momentu hry jistější."

STŘELA 'LOBEM'
"I když můžeš střelu lobem trénovat, ve hře se ti naskytne málo příležitostí, kdy ji použít. Musíš sledovat pozorně hru a přehození brankáře správně načasovat jinak ti míč snadno chytí. Ale bez tréninku to samozřejmě nejde, takže když si je procvičíš, budeš si jistý, že se ti to povede i ve hře."

STŘELA 'Z PRVNÍ'
"Možnost vystřelit z první se ti může naskytnout třeba když někdo z obránců odhlavičkovává dlouhý nákop. Musíš se potom soustředit na svůj pohyb a taky se zaměřit na míč, abys ho dobře trefil, ale i tak je taková střela těžká na provedení."

DALŠÍ ÚROVEŇ
"Trénink ti pomůže hrát lépe fotbal a stát se tak lepším hráčem. Čím víc chceč být lepší, tím víc musíš trénovat, aby se ti to povedlo. Důležité je taky trénovat levou nohou, pokud si pravák, nebo pravou pokud jsi levák a taky hlavičkování. Mně se třeba povedlo během sezóny nastřílet pár důležitých gólů hlavou. Jestli chceš hrát fotbal profesionálně a mít fotbal jako svou práci, musíš trénovat velmi tvrdě a něco taky pro to i obětovat a to je cesta do profesionálního fotbalu."


DOSTAŇ SE NA DALŠÍ LEVEL!

(na chyby v překladu můžete upozornit
emailem na info@
fotbaltrojanovice.cz)


Wayne Mark Rooney

Věk: 25
Datum narození: 24. 10. 1985
Místo narození: Liverpool, Anglie
Web: www.waynerooney.altervista.org

Wayne Rooney je profesionální fotbalista, který nyní hraje za Manchester United a Anglickou fotbalovou reprezentaci jako útočník. Poprvé na sebe upozornil, když se v říjnu 2002 stal nejmladším střelce Premier League. Bylo mu 16 let a 360 dní. a hrál za Everton. Jeho senzační gól byl vítězný a Everton díky němu porazil Arsenal, pro který to byla první ligová porážka po téměř roce.

 

Všechny epizody této video série

Co ví Wayne Rooney...

5. Co ví Wayne Rooney...

V zápase je důležité umět správně načasovat akci nebo střelu na bránu, pokud se to nepovede, je to potom snadná práce pro bránící hráče a brankáře. Rozhodující je taky první dotek s míčem a všechno je samozřejmě o tom si takové věci natrénovat. Podívejte se, co na to říká anglický útočník Wayne Rooney, proč je první dotek tak důležitý, jaký typ střely je vhodnější použít v různých situacích a jak některé speciální střely provést...

Co ví Joe Cole...

4. Co ví Joe Cole...

Hráč může umět různé triky a parádičky nejlépe z hráčů na hřišti, ale pokud je nebude dělat ve správný moment a ve správné pozici, budou jeho fintičky k ničemu. Podívejte se, co říká anglický záložník Joe Cole o vytváření si prostoru při hře, o speciálních kličkách a taky o obcházení obránců...

Co ví Ruud van Nistelrooy...

3. Co ví Ruud van Nistelrooy...

"Vždycky jsem doufal, že budu takový ten tvůrce hry s číslem 10 na zádech. Za útočníkem, doufal jsem v záložníka, středního záložníka. Ale hrával jsem všechny pozice, abych se o hře více naučil. Hrával jsem v obraně a v záloze a taky nahrotu nebo na krajích..."

What William knows

2. Co ví William Gallas...

"Jsem William Gallas a tohle je, co já vím... Když jsem začínal s fotbalem, hrál jsem tady v Guadeloupe. Náš trenér mi řekl: 'Možná bys mohl být profesionál.' Pracoval jsem na sobě velmi tvrdě abych se dostal do Clairefontaine (francouzská vyhlášená fotbalová akademie)..."

Co ví Andrés Iniesta...

1. Co ví Andrés Iniesta...

"Ke zlepšování kondice potřebujete dobrý trénink. Trénink musí být intenzivní, abyste byli připraveni čelit náročné sezóně..."



Další články z kategorie Světový fotbal

Jaro se blíží. Posuň svůj fotbal na vyšší level!
0x Foto, 32x Video, datum 29. 02. 2016, kategorie: Světový fotbal, přečteno 3642x
Rady od profesionálů #část05
0x Foto, 6x Video, datum 23. 03. 2013, kategorie: Světový fotbal, přečteno 4580x
Rady od profesionálů #část04
0x Foto, 6x Video, datum 07. 03. 2013, kategorie: Světový fotbal, přečteno 4405x
Rady od profesionálů #část03
0x Foto, 6x Video, datum 16. 02. 2013, kategorie: Světový fotbal, přečteno 4339x
Rady od profesionálů #část02
0x Foto, 6x Video, datum 02. 02. 2013, kategorie: Světový fotbal, přečteno 4111x
Email facebook twitter del.icio.us LinkedIn Google Bookmarks