Světový fotbal

Co ví Joe Cole...

0x Foto, 2x Video, datum 01. 01. 2011, kategorie Světový fotbal, přečteno 2894x
Email facebook twitter del.icio.us LinkedIn Google Bookmarks

Hráč může umět různé triky a parádičky nejlépe z hráčů na hřišti, ale pokud je nebude dělat ve správný moment a ve správné pozici, budou jeho fintičky k ničemu. Podívejte se, co říká anglický záložník Joe Cole o vytváření si prostoru při hře, o speciálních kličkách a taky o obcházení obránců...

(foto: images.teamtalk.com)

Připravuje se
  • Co ví Wayne Rooney...



Volný překlad

"Já jsem Joe Cole a povím vám, co vím..."

MINULOST
"Fotbal jsem začal hrát na školním hřišti nebo u mojeho bytu, kde jsem žil, když jsem byl malý. Za fotbalový tým jsem začal hrát když mi bylo 10 nebo 11. Nejvíc jsem se potom naučil ve West Hamu, kde jsem nejen zjistil jak správně 'kopat do míče', ale jak taky správně hrát."

NEJLEPŠÍ RADA
"Vhodná pozice při hře vyžaduje pohyb a já se vždy snažím být v pohybu a u toho přemýšlím jaký pohyb udělám, abych se uvolnil. Nejhorší věc je, když dostaneš míč do statické pozice protože potom se z ní těžko dostává. Když potom přebíráš přihrávku, měl bys pořád znát situaci kolem sebe, vědět jestli je někdo za tebou, vedle tebe... abys mohl dobře reagovat a pokračovat do volného prostoru."

PŘEKONÁVÁNÍ OBRÁNCŮ
"Je to o vychutnání si té výzvy někoho obejít, hra jeden na jednoho. Když máš míč, je jasné, že obránce je většinou od míče dál a nejlepší věc, kterou můžeš udělat, je zkusit bránícího hráče rozhodit z rovnováhy. Já to dělávám třeba tak, že před protihráčem naznačím rychle pohyb do jednoho směru, ale potom jdu do druhého a tím bránícího hráče rozhodím a získám další prostor a čas."

OBĚTAVOST
"Když jsem jako dítě toužil po tom být vynikající fotbalista, musel jsem hodně trénovat nové věci a procvičovat to, co jsem už uměl. Musel jsem na tom všem pracovat víc než ostatní, abych byl lepší a lepší. Zaměřoval jsem se na držení míče, kopací techniku obou noh a podobně. Člověk ale musí počítat s tím, že je to vždy dlouhá cesta a jde o postupné zlepšování, na které se musí zaměřovat."

TRIK PRO RYCHLOU ZMĚNU SMĚRU S MÍČE
"Tato klička je založena na rychlé změně směru pohybu a změně tempa. Na začátku se snažím zpomalit a okamlat tím protihráče. Ten se soustředí hlavně na bránení a odebrání míč. Důležité je si ve správnou chvíli míč přehodit do druhé strany a zvýšit i rychlost."

PSYCHICKÁ SÍLA
"Když se v zápase nedaří, třeba tým prohrává, nehraješ tak, jak by sis představoval, je hlavní nepodlehnout tomu. Pořád bys měl hrát svoji hru, hlásit se o přihrávku a nabízet se do volného prostoru. Během zápasu se do toho můžeš zase dostat."

'RABONA' TRIK
"Jestli se budeš pokoušet udělat 'Rabona trik' během zápasu třeba třikrát nebo čtyřikrát, asi to není úplně dobrý nápad... jako by to naznačovalo, že asi neumíš tak dobře přihrát druhou nohou. Takový trik bys neměl zkošet pořád, ale spíš jednou za čas, ale měl by přirozeně vyplynout z průběhu hry a dané situace. Když o tom budeš hodně přemýšlet, jestli to zkusit provést nebo ne, tak se může snadno stát, že se to nepovede."

TRÉNINK
"Vždy trénuj s velkým nasazením. Pořád se musíš učit, i když už jsi třeba na vysoké úrovni. Když uvidíš někoho udělat nějakou povedenou věc, přinutí tě to k tomu, aby ses snažil být ještě lepší. Můžeš se zaměřit na jednu a tu zdokonalit, ve výsledku to potom posune tvoje dovednosti zase na další úroveň."

TRPĚLIVOST
"Během zápasu musíš být trpělivý a čekat na svou příležitost, která se může kdykoliv naskytnout. Jednoduše hraj co situace dovoluje a trpělivě čekej na příležitost, snaž se ze začátku používat spíše jednoduché přihrávky než se víc rozehraješ a pak využij své chvíle."

DALŠÍ ÚROVEŇ
"Každý den existuje možnost se zlepšovat, každý den je příležitost se něco naučit. Je mnoho způsobů, jak se postupně zdokonalovat, ale někteří hráči to bohužel snadno vzdávají. Pokud se zaměříš na poctivé procvičování, trénink a postupné zlepšování svých schopností, čeká tě sice dlouhá cesta, ale výsledek za to bude stát..."

DOSTAŇ SE NA DALŠÍ LEVEL!

(na chyby v překladu můžete upozornit
emailem na info@
fotbaltrojanovice.cz)


Joseph John Cole

Věk: 29
Datum narození: 8. 2. 1981
Místo narození: Londýn, Anglie
Web: www.joecole.co.uk

Joe Cole je profesionální fotbalista hrající za Liverpool FC v Anglické Premier League a anglickou reprezentaci. Hraje na pozici pravého nebo levého záložníka.

 

Všechny epizody této video série

Co ví Wayne Rooney...

5. Co ví Wayne Rooney...

V zápase je důležité umět správně načasovat akci nebo střelu na bránu, pokud se to nepovede, je to potom snadná práce pro bránící hráče a brankáře. Rozhodující je taky první dotek s míčem a všechno je samozřejmě o tom si takové věci natrénovat. Podívejte se, co na to říká anglický útočník Wayne Rooney, proč je první dotek tak důležitý, jaký typ střely je vhodnější použít v různých situacích a jak některé speciální střely provést...

Co ví Joe Cole...

4. Co ví Joe Cole...

Hráč může umět různé triky a parádičky nejlépe z hráčů na hřišti, ale pokud je nebude dělat ve správný moment a ve správné pozici, budou jeho fintičky k ničemu. Podívejte se, co říká anglický záložník Joe Cole o vytváření si prostoru při hře, o speciálních kličkách a taky o obcházení obránců...

Co ví Ruud van Nistelrooy...

3. Co ví Ruud van Nistelrooy...

"Vždycky jsem doufal, že budu takový ten tvůrce hry s číslem 10 na zádech. Za útočníkem, doufal jsem v záložníka, středního záložníka. Ale hrával jsem všechny pozice, abych se o hře více naučil. Hrával jsem v obraně a v záloze a taky nahrotu nebo na krajích..."

What William knows

2. Co ví William Gallas...

"Jsem William Gallas a tohle je, co já vím... Když jsem začínal s fotbalem, hrál jsem tady v Guadeloupe. Náš trenér mi řekl: 'Možná bys mohl být profesionál.' Pracoval jsem na sobě velmi tvrdě abych se dostal do Clairefontaine (francouzská vyhlášená fotbalová akademie)..."

Co ví Andrés Iniesta...

1. Co ví Andrés Iniesta...

"Ke zlepšování kondice potřebujete dobrý trénink. Trénink musí být intenzivní, abyste byli připraveni čelit náročné sezóně..."



Další články z kategorie Světový fotbal

Jaro se blíží. Posuň svůj fotbal na vyšší level!
0x Foto, 32x Video, datum 29. 02. 2016, kategorie: Světový fotbal, přečteno 3641x
Rady od profesionálů #část05
0x Foto, 6x Video, datum 23. 03. 2013, kategorie: Světový fotbal, přečteno 4578x
Rady od profesionálů #část04
0x Foto, 6x Video, datum 07. 03. 2013, kategorie: Světový fotbal, přečteno 4403x
Rady od profesionálů #část03
0x Foto, 6x Video, datum 16. 02. 2013, kategorie: Světový fotbal, přečteno 4339x
Rady od profesionálů #část02
0x Foto, 6x Video, datum 02. 02. 2013, kategorie: Světový fotbal, přečteno 4111x
Email facebook twitter del.icio.us LinkedIn Google Bookmarks