Světový fotbal

Co ví Ruud van Nistelrooy...

0x Foto, 2x Video, datum 01. 04. 2010, kategorie Světový fotbal, přečteno 2527x
Email facebook twitter del.icio.us LinkedIn Google Bookmarks

"Vždycky jsem doufal, že budu takový ten tvůrce hry s číslem 10 na zádech. Za útočníkem, doufal jsem v záložníka, středního záložníka. Ale hrával jsem všechny pozice, abych se o hře více naučil. Hrával jsem v obraně a v záloze a taky nahrotu nebo na krajích..."

(foto: www.real-madrid.cz)

Připravuje se
  • Co ví Wayne Rooney...
  • Co ví Joe Cole...



Překlad

CHTĚL JSI BÝT VŽDYCKY ÚTOČNÍK?
"Ne... Bylo to takhle... Vždycky jsem doufal, že budu takový ten tvůrce hry s číslem 10 na zádech. Za útočníkem, doufal jsem v záložníka, středního záložníka. Ale hrával jsem všechny pozice, abych se o hře více naučil. Hrával jsem v obraně a v záloze a taky na hrotu nebo na krajích. Naučil jsem se tak na hru dívat z jiných pozic, pohledů, ale když jsem měl 19 nebo 20, tak mi trenér řekl: 'Myslím, že bys mohl být dobrý útočník.'"

VZPOMENEŠ SI NA SVŮJ PRVNÍ GÓL?
"Jsem z malého městečka a s týmem, ve kterém jsem tam hrával, jsme vyhráli mládežnický turnaj. Byl to tehdy pro mě důležitý okamžik v životě. A taky jsem tam vstřelil branku. Myslím, že mi bylo tehdy 11 nebo 12. Pořád si na to pamatuju."

K ČEMU JE DOBRÝ TRÉNINK?
"Bez tréninku se nedostaví úspěch, to je jasné. Nemůžeš se prostě jen tak ukázat na hřišti a myslet si 'Hej, tady jsem, budu dávat góly, budu úspěšný.' To nejde, to je nemožné. A nedosáhnete toho jedním tréninkem, ale neustálými tréninky po dlouhou dobu a každý den a zároveň musíte přemýšlet o tom, jak se zlepšovat a nepolevit v tom."

JAKÝ TYP GÓLU MÁŠ NEJRADĚJI?
"Myslím, že hodně znamená, jestli správně funguje to, co trénuješ a jestli se daří i náročné věci. A proto mám větší radost z pěkných gólů, jako třeba, když si obejdeš hráče, vystřelíš z 'voleje' nebo do 'šibenice' branky, než když dám 'ušmudlanou' branku. Čím více bylo vstřelení gólu obtížné a čím víc je taky důležitý daný zápas, tak o to mám větší radost z toho gólu."

CHYSTÁŠ SE KOPAT PENALTU VE FINÁLOVÉM ZÁPASE...
NAD ČÍM PŘITOM PŘEMÝŠLÍŠ?
"V momentě, kdy je odpískána penalta, tak už víte o co jde a jak důležité to je. Objeví se určité napětí, které může člověka rozhodit. Musíte se zklidnit. Když kopu penaltu, tak mám svou rutinu, něco, co dělám pokaždé stéjně a pomáhá mi to tímpádem lépe se uvolnit. Položím míč na značku pokutového kopu, udělám několik kroků zpátky, zaujmu správné postavení, několikrát se zhluboka nadechnu a zaměřím se na to, kam střelu chci umístit. To mi hodně pomáhá... Protože jsem to takhle už prováděl hodněkrát, pomáhá mi to se uklidnit, setřást ze sebe trochu to napětí. Potom vystřelím tam, kam jsem si to rozmyslel a doufám, že to bude stačit... Jestli golman předvede zázračný zákrok, tak smůla no, ale to už nezávisí na mě."

DOSTAŇ SE NA DALŠÍ LEVEL!

(na chyby v překladu můžete upozornit
emailem na info@
fotbaltrojanovice.cz)

Originál

WERE YOU BORN TO BE A STRIKER?
"No... That was a... I always thought I would be a number 10, you know? Behind the striker, midfield, centre-midfield. But I played to learn about all the positions. I played in defence and midfield to learn. And also up front, on the wings. So the made me play in every position to learn about different aspects of the game, but I think when I was 19 or 20 the coach said: 'I think you'd be a good striker.'"

WHAT'S YOUR THE FIRST GOAL YOU REMEMBER?
"I'm from a very small village, and with the team I played with there, we won the Youth Cup. So that was a major moment obviously in my life. And I scored in that game, too. I think I was about 11 or 12. That sticks out straight away."

WHAT DOES TRAINING MATTER?
"Without training there is no success, that's for sure. You can't just show up at game and think 'Hey, Switch it on, and there are the goals, there's the success.' No. That's impossible. It starts not with one exercise, but years of exercising every day, thinking of how you want to improve and doing it as well."

WHAT'S YOUR FAVOURITE TYPE OF GOAL?
"I think what means most is if something works out that you practised, and if difficult things work out. So a tap-in will give me less pleasure than if I beat a player or a great-chip or a shot in the top corner or a volley. The more difficult it is, and the more important the game... The bigger feeling you get from the goal."

YOU'RE TAKING A PENALTY IN A CUP FINAL...
WHAT'S GOING THROUGH YOUR HEAD?
"The moment the penalty's been given, you realise what sort of moment it is. So, you can't take a penalty with that feeling. It's too intense, too much tension. So you have to calm down. I have my routine in taking penalties and that helps me relax bit more. I put the ball down in a certain way, take a few steps back, take a certain angle on the ball and take a few deep breaths, and focus on where I'm going to put it and that helps me to... Because I've done it so many times, that helps me to calm down. I put the ball where I want it and hopefully that's enough. If he makes a wonderful save, then bad luck. But that's not up to me."


TAKE IT TO THE NEXT LEVEL!

(na chyby v překladu můžete upozornit
emailem na
info@fotbaltrojanovice.cz)


Ruud van Nistelrooy

Věk: 34
Datum narození: 1. 7. 1976
Místo narození: Oss, Severní Brabantsko, Nizozemsko
Web: www.ruudvnistelrooy.com

Ruud je výborný útočník a na svoji výšku 188 cm je neobyčejně hbitý, což je přičítáno jeho předchozímu gymnastickému tréninku. Za nizozemskou reprezentaci dokázal skórovat každý druhý zápas, ve 44 zápasech 22 krát. Za Manchester United ve 148 zápasech vstřelil 128 branek. V Lize mistrů, kterou hrál za PSV Eindhoven a Manchester United dokázal dát 46 gólů v 55 zápasech. Momentálně hraje za německý Hamburger SV, kde je na hostování z Realu Madrid.

 

Všechny epizody této video série

Co ví Wayne Rooney...

5. Co ví Wayne Rooney...

V zápase je důležité umět správně načasovat akci nebo střelu na bránu, pokud se to nepovede, je to potom snadná práce pro bránící hráče a brankáře. Rozhodující je taky první dotek s míčem a všechno je samozřejmě o tom si takové věci natrénovat. Podívejte se, co na to říká anglický útočník Wayne Rooney, proč je první dotek tak důležitý, jaký typ střely je vhodnější použít v různých situacích a jak některé speciální střely provést...

Co ví Joe Cole...

4. Co ví Joe Cole...

Hráč může umět různé triky a parádičky nejlépe z hráčů na hřišti, ale pokud je nebude dělat ve správný moment a ve správné pozici, budou jeho fintičky k ničemu. Podívejte se, co říká anglický záložník Joe Cole o vytváření si prostoru při hře, o speciálních kličkách a taky o obcházení obránců...

Co ví Ruud van Nistelrooy...

3. Co ví Ruud van Nistelrooy...

"Vždycky jsem doufal, že budu takový ten tvůrce hry s číslem 10 na zádech. Za útočníkem, doufal jsem v záložníka, středního záložníka. Ale hrával jsem všechny pozice, abych se o hře více naučil. Hrával jsem v obraně a v záloze a taky nahrotu nebo na krajích..."

What William knows

2. Co ví William Gallas...

"Jsem William Gallas a tohle je, co já vím... Když jsem začínal s fotbalem, hrál jsem tady v Guadeloupe. Náš trenér mi řekl: 'Možná bys mohl být profesionál.' Pracoval jsem na sobě velmi tvrdě abych se dostal do Clairefontaine (francouzská vyhlášená fotbalová akademie)..."

Co ví Andrés Iniesta...

1. Co ví Andrés Iniesta...

"Ke zlepšování kondice potřebujete dobrý trénink. Trénink musí být intenzivní, abyste byli připraveni čelit náročné sezóně..."



Další články z kategorie Světový fotbal

Jaro se blíží. Posuň svůj fotbal na vyšší level!
0x Foto, 32x Video, datum 29. 02. 2016, kategorie: Světový fotbal, přečteno 3712x
Rady od profesionálů #část05
0x Foto, 6x Video, datum 23. 03. 2013, kategorie: Světový fotbal, přečteno 4660x
Rady od profesionálů #část04
0x Foto, 6x Video, datum 07. 03. 2013, kategorie: Světový fotbal, přečteno 4479x
Rady od profesionálů #část03
0x Foto, 6x Video, datum 16. 02. 2013, kategorie: Světový fotbal, přečteno 4408x
Rady od profesionálů #část02
0x Foto, 6x Video, datum 02. 02. 2013, kategorie: Světový fotbal, přečteno 4190x
Email facebook twitter del.icio.us LinkedIn Google Bookmarks